Barszcz wigilijny – jak go zrobić

Barszcz wigilijny – jak go zrobić

Jedną z 12 wigilijnych potraw jest barszcz czerwony. Podany z uszkami, z pasztecikami, a także czysty smakuje po prostu wyjątkowo. Jak go przygotować? Poniżej kilka podpowiedzi. Zachęcamy do lektury!

Barszcz wigilijny – tradycyjny

Jak przygotować tradycyjny barszcz wigilijny, aby zachwycił wszystkich domowników i przybyłych gości smakiem, aromatem i kolorytem? Służymy pomocą!

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • kilka suszonych borowików, ok. 5
  • por
  • liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • kmin rzymski
  • pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Gdy już zaopatrzymy się we wszystkie składniki, będziemy mogli rozpocząć wielkie gotowanie.

  1. Buraki myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Cebulę i czosnek podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do wywaru.
  3. Do wywaru dodajemy borowiki.
  4. Dodajemy przyprawy – ziele angielskie, pieprz, kmin rzymski.
  5. Całość gotujemy przez ok. 2 h.
  6. Do smaku możemy dodać kilka kropel soku z cytryny.

Gotowe!

Barszcz wigilijny z uszkami (składniki + sposób przygotowania)

Wiele osób nie wyobraża sobie, aby na wigilijnym stole pojawił się barszcz bez uszek. Poniżej więc zamieszczamy przepis na uszka.

Farsz do uszek

składniki:

  • 2-3 szklanki suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Odcedzamy grzyby i kroimy w drobną kostkę.
  3. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu.
  4. Gdy cebula zeszkli się, dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku.
  5. Chwilę dusimy, po czym odstawiamy farsz do wystygnięcia.

Czas na ciasto!

Ciasto

Składniki

  • 500 g mąki
  • jajko
  • sól
  • szklanka gorącej wody

Wykonanie:

  1. Mąkę zalewamy gorącą wodą.
  2. Dodajemy jajko i szczyptę soli.
  3. Ugniatamy wszystko na miękką, plastyczną masę.
  4. Gdy już uzyskamy odpowiednią konsystencję, całość bardzo cienko rozwałkowujemy.
  5. Kroimy ciasto na kwadraciki.
  6. Na każdy kwadracik nakładamy farsz i formujemy uszka.
  7. Pozostaje już tylko ugotować u nasze uszka.

Smacznego!

Barszcz wigilijny na zakwasie

Znaleźć można wielu miłośników barszczu czerwonego na zakwasie. W jaki sposób wykonać taki barszcz? Podpowiadamy!

Zakwas

Składniki

  • 3 kg buraków
  • kilka ząbków czosnku
  • przegotowana i ostudzona woda lub woda mineralna
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Wykonanie
Buraki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry lub ścieramy na tarce i układamy w wyparzonej kamionce, dodajemy czosnek i przyprawy. Całość zalewamy wodą, tak, aby woda przykryła buraki – nie więcej.  Kamionkę zamykamy i odstawiamy na około 6 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas przelewamy do szczelnie zamykanych, szklanych pojemników, na przykład słoików.

Barszcz

Składniki:

  • litr przygotowanego wcześniej zakwasu
  • 2,5 litra wody
  • 2 kg buraków
  • 2 marchewki
  • por
  • cebula
  • kilka suszonych grzybków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Wykonanie

  1. Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Następnie do wywaru dodajemy pokrojone w plastry buraki. Całość trzymamy na ogniu przez 45-55 minut.
  2. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na około 25 minut, a następnie gotujemy przez około 30 minut.
  3. Do garnka dodajemy zakwas oraz grzybki.
  4. Całość przez chwilę trzymamy na małym ogniu.

Gotowe!

Inne ciekawe zupy na święta Bożego Narodzenia

Oczywiście nie wszyscy przepadają za barszczem czerwonym. Dobrą alternatywą do barszczu jest oczywiście zupa grzybowa, może być podana z łazankami. Inną ciekawą propozycją jest zupa rybna.

Podsumowanie

Jak święta, to wielkie gotowanie! Największym powodzeniem wśród zup cieszą się barszcz tradycyjny, barszcz z uszkami oraz barszcz na zakwasie. Wśród innych serwowanych w wigilię zup wymienić możemy grzybową oraz rybną.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *